פגע וברח – עבירת הפקרה ואי דיווח על תאונת דרכים
לייעוץ משפטי ללא התחייבות בתחום התעבורה / פלילי
התקשרו אלינו 1-700-702-755!
פגע וברח – עבירת הפקרה ואי דיווח על תאונת דרכים:
עבירת ההפקרה לאחר פגיעה (ובשפה פשוטה- תאונת פגע וברח) הינה העבירה אשר בצידה הענישה החמורה ביותר מבין עבירות התעבורה. אדם אשר הורשע בה, תוך שהמעורב בתאונה נחבל חבלה חמורה או חלילה קיפח את חייו, עומד בפני עונש הכולל, בין היתר, מאסר בפועל לתקופה של עד ארבע עשרה שנים.
ענישה זו חמורה אף בהשוואה לענישה בגין עבירות המתה, כגון גרימת מוות ברשלנות אשר בצידה עונש מירבי של שלוש שנות מאסר וכן עבירת ההמתה בקלות דעת אשר בצידה עונש מירבי של שתיים עשרה שנות מאסר, הרי שאלה, מבחינת המחוקק, פחותות בחומרתן מעבירת ההפקרה.
העונש הקבוע בחוק בפגע וברח:
בפקודת התעבורה נקבע כי, נוהג רכב המעורב בתאונה שבה נפגע אדם, אשר היה עליו לדעת כי בתאונה נפגע אדם או עשוי היה להיפגע אדם, ולא עצר במקום התאונה, או קרוב לו ככל האפשר, כדי לעמוד על תוצאות התאונה ולהזעיק עזרה, דינו – מאסר שלוש שנים. זאת אומרת, שגם אם הנהג לא ידע בפועל כי נפגע אדם בתאונה, אך היה עליו לדעת זאת במבחן הסבירות,, צפוי עונש מאסר של שלוש שנים.
זאת ועוד, נהג רכב המעורב בתאונה שבה נפגע אדם כשהוא יודע כי פגע באדם, אף אם המדובר בפגיעה קלה ולא עצר במקום התאונה, או קרוב ככל האפשר, כדי לעמוד על תוצאות התאונה, או שלא הזעיק עזרה, דינו – מאסר לתקופה של שבע שנים. בתרחיש השלישי, כשמדובר בנסיבות דומות וכאשר תוצאות התאונה הינן חמורות במיוחד או קטלניות, הרי שהנהג המפקיר צפוי לענישה בדמות מאסר לתקופה של ארבע עשרה שנים.
ניתן לראות אם כן, כי המחוקק התכוון להדגיש את העובדה, כי הזעקת עזרה משמעותה הושטת עזרה מתאימה בהתאם לנסיבות התאונה ולתוצאותיה ובכלל זה, גם דיווח לגופי ההצלה השונים כגון מד"א, משטרת ישראל וכיבוי האש. כך גם חובה על הנהג להמתין במקום התאונה עד להגעתם, ולמנוע כל נזק נוסף לנפגע, וככל הניתן אף להגיש לו עזרה ראשונה.
תקנת התעבורה לעניין עבירת הפקרה ואי דיווח על תאונת דרכים
לעבירת ההפקרה שבפקודת התעבורה קיימת עבירה דומה/מקבילה בתקנות התעבורה הקובעת, כי על נהג ברכב המעורב בתאונה שכתוצאה ממנה נהרג אדם או נפגע, לעצור את רכבו במקום התאונה או בסמוך לו, ולא יזיז את הרכב ממקומו, אלא אם הדבר נחוץ לצורך הגשת עזרה לנפגע בתאונה. הנהג ידאג למניעת כל נזק נוסף לנפגע, יגיש לנפגע עזרה ראשונה במידת האפשר, יזעיק למקום התאונה את גופי ההצלה וימתין ליד הנפגע עד להגעתם. במידה ואין אפשרות לפנות את הנפגע ,ידווח הנהג מיד למשטרה על התרחשות התאונה, תוך מסירת פרטיו ופרטי מקום האירוע ותוצאותיו. כך גם, לא יזיז הנהג את הרכב המעורב בתאונה אלא אם שוטר הורה לו אחרת, או אם הדבר הכרחי לצורך הגשת עזרה למעורבים בתאונה.
תיקון תקנות התעבורה וחובה למסירת פרטים
בשנת 2019 נערך תיקון לתקנות התעבורה במסגרתו נוספה חובה על הנהג למסור לשוטר, או לאדם שנפגע או לנוהג רכב אחר המעורב באותה תאונה, או לכל נוסע או אדם שהיה בחברתו של הנפגע, את שמו ומענו, את מספר רישיון הנהיגה ומספר הרישום של הרכב שהוא נוהג בו ושם בעליו ומענו, ולהציג לפי דרישתם, את תעודת הביטוח.
נהג העובר על תקנה זו צפוי לעונש מינימאלי של שלושה חודשי פסילת רישיון בלבד. אם כי חשוב להדגיש כי תקנה זו (תקנה 144 לתקנות התעבורה) נכללת בין העבירות שבפקודת התעבורה שהעונש המירבי בצידן הינו שנתיים מאסר.
נדמה, כי יסודות עבירת ההפקרה ויסודות תקנה 144 דומים ואף זהים לעיתים, ונשאלת השאלה, מדוע קיימים פערי ענישה כה משמעותיים בצידן של שתי העבירות.
התשובה לכך הינה מורכבת וראויה למאמר נפרד, אולם בתמצית ייאמר, כי האבחנה בין עבירות אלו מתבטאת במודעות של הנהג לעובדה ולפיה אדם נפגע או היה עלול להיפגע מהתאונה.
הפקרה ומודעות
סעיף 64א לפקודה, שעניינו עבירת הפקרה, מצריך הוכחה של מודעות כזו, בעוד תקנה 144 לתקנות התעבורה הינה עבירה מסוג אחריות קפידה, שאינה מצריכה את הוכחת הרכיב הנפשי, ובכללו מודעות לעובדה זו, אלא מסתפקת בביצוע הרכיב המעשי של העבירה.
סיכומו של דבר:
כאמור במאמר זה העבירה החמורה ביותר בעבירות התעבורה הינה עבירת הפקרה ואי דיווח (פגע וברח) ועל כן העונש המוטל בצידה הינו הגבוה ביותר. חשיבות ייעוץ מול עורך דין תעבורה החל משלבי החקירה הראשוניים הינו חשוב ומהותי ומהווה את הבסיס למתן מענה ותשובות הנוגעות לעבירה זו. על כן מומלץ לפנות למשרדנו ולקבל ייעוץ באמצעות עו"ד קובי טל המלווה את תיקי התעבורה המורכבים.
משרד עורכי דין מלכא ושות’ עורכי דין תעבורה – מי אנחנו?
מחפשים עורך דין תעבורה?
פנו אלינו ואנחנו ב-משרד מלכא ושות' עורכי דין תעבורה בשיתוף עורך הדין קובי טל נדאג ללוות אתכם בתחום התעבורה על כל רבדיו.
אנחנו נדאג לייעץ וללוות לכל אורך התהליך המשפטי מול הגורמים הרלוונטיים הן המשטרה והן המערכת המשפטית בהתאם לשלב הטיפול בתיק.
עורכי הדין ב-משרד עורכי הדין מלכא ושות’ נותנים מענה במגוון רחב של תחומים.
למשרדנו סניף ראשי בחיפה ושלוחות בתל-אביב, חפצי-בה ושת"פ בעפולה אך נותן מענה וליווי משפטי ללקוחות מכל הארץ.
אך משרד עורכי הדין שלנו מעניק מענה וליווי משפטי ללקוחות מכל הארץ, מהצפון ועד הדרום וכן גם ליווי עורך דין תעבורה בחיפה.
מחפשים עורך דין תעבורה בעל הצלחות יוצאות דופן? פנו אלינו עוד היום!
לפרטים ומידע נוסף על תחום התעבורה מאת עורך דין תעבורה הנכם מוזמנים ליצור קשר דרך הטופס , או התקשרו: 1-700-702-755.
עורך דין תעבורה ברחבי הארץ:
- עורך דין תעבורה בצפון.
- עורך דין תעבורה בעפולה.
- עורך דין תעבורה בטבריה.
- עורך דין תעבורה במגדל העמק.
- עורך דין תעבורה בית שאן.
*הרשימה חלקית בלבד, אך אנו מספקים ייעוץ משפטי בכל רחבי הארץ.
לייעוץ ותיאום פגישה עם עורך דין תעבורה – התקשרו 1-700-702-755.