מאמר משרד הביטחון– ערעור על החלטת קצין תגמולים

לייעוץ משפטי ללא התחייבות בתחום משרד הביטחון / קצין תגמולים

התקשרו אלינו 1-700-702-755!

רקע כללי:

בביהמ"ש השלום עמ"ח (ב"ש) 54821-08-20 פלונית נ' קצין התגמולים (פורסם בנבו) בחן ביהמ"ש ערעור על החלטת המשיב מיום 21.7.20 בה נדחתה בקשת המערערת להכרת זכויות בני משפחה לפי חוק משפחות חיילים שנספו במערכה (תגמולים ושיקום), תש"י-1950 בנימוק שעל פי חוות דעת רפואית שהתקבלה והראיות שהובאו לא נמצא קשר בין נסיבות  פטירת בעלה (להלן המנוח) ובין נכותו המוכרת כמשמעה בחוק.

טענות המשיב מול קצין התגמולים:

במסגרת כתב התשובה טען המשיב, כי המנוח נפגע מרסיס פגז במלחמת ששת הימים, עבר ניתוחים אורתופדיים שבגינם הוכר כנכה בשיעור של 30% עקב PTSD, הייתה לו מגבלה בעמוד שדרה מותני בשיעור של 10%, פציעה בברך עם מגבלה בשיעור של  20% וצלקות ללא נכות.

ביום 24.02.20 פנתה המערערת אל המשיב בבקשה להכרת זכויות בני המשפחה לפי חוק משפחות חיילים שנספו, בטענה כי לאחר המלחמה התפרצה אצל בעלה המנוח סוכרת מסוג 2 שתחילה טופלה בתרופות ומשנת 1983 גם באינסולין וכי המנוח נפטר בשל אירוע לב וכשל כלייתי על רקע מחלת הסוכרת, וצירפה חוות דעת של מומלץ שסבר כי מדובר בסוכרת מסוג 2 שהתפתחה אצלו כתוצאה מהמצב הנפשי הקשה בו היה שרוי לאחר מלחמת ששת הימים.

החלטת קצין התגמולים:

בהחלטה מיום 24.10.20  שלא ניתן לקבוע את סוג הסוכרת, ובין שמדובר בסוכרת מסוג 1, סוג 2 או אחרת, לא ניתן לקבוע קשר סיבתי בין מתח נפשי ובין סוכרת הואיל ואין אסכולה רפואית או מחקר תקף על פיו ניתן לקבוע קביעה כזאת.

הסכמות במסגרת הערעור לביהמ"ש:

על החלטה זאת הוגש ערעור לבית המשפט המחוזי בו ניתנה בהסכמה החלטה להשיב את העניין לוועדה הרפואית העליונה.

דיון חוזר בוועדה הרפואית:

הוועדה הרפואית העליונה שבה ודנה בעניין שהועבר אליה על ידי בית המשפט המחוזי והחליטה כי לדעתה סוג הסוכרת אינו מסוג 2 אלא מסוג 1 ולא ניתן לקבוע קיומו של קשר סיבתי בין סוכרת מסוג 1 ל-PTSD על פי אסכולה רפואית, וכן שלא נמצא קשר סיבתי כזה בספרי לימוד מובילים בין כל סוג של סוכרת ובין PTSD, ואף שנמצא קשר סיבתי כזה במאמרים שהוצגו על ידי מומלץ המערערת הוועדה לא הסתפקה בכך וציינה שבכתב העת DIABETES של האגודה האמריקאית לסוכרת לא נמצא אזכור לכל קשר בין סוכרת גם מסוג 1 וגם מסוג 2 ובין PTSD

ביהמ"ש ביושבו כוועדת ערעור בחן את טענות הצדדים וקבע מס' דברים:

יש לדון בשאלת הקשר הסיבתי הרפואי בין הנכות שהוכרה למנוח ביחס ל-PTSD ופטירת המנוח בהתאם לשרשרת ההתפתחויות מאז האירוע הנ"ל, הקשר להופעת הסוכרת והקשר לפטירת המנוח. ביחס לקשר הסיבתי הרפואי יש לבחון את חוות דעת המומלצים שהוגשו במהלך ההליכים הנוגעים להכרה בנכות ולהחמרת שיעורה, הליכים שהתקיימו לאחר החלטת קצין התגמולים בוועדות הרפואיות המחוזית והעליונה בשלב הראשון ובשלב השני לאחר שהוחזר אליה העניין מבית המשפט המחוזי, לאור הודעת הערעור בכתב התשובה  ובחוות הדעת שהוגשו בהליך זה, לרבות התיעוד שהוגש על ידיהם.

כמו כן, יש לדון בשאלת הקשר הסיבתי המשפטי בין פטירת המנוח ובין האירוע והתנאים שבגינם הוכרה לו הנכות בגין PTSD, ובין ההתפתחויות שלאחר מכן ופטירתו.

ביחס לקשר הסיבתי הרפואי העובדתי בין האירוע בשירות ופטירת המנוח, קבע ביהמ"ש שיש להעדיף את עדותו הקונקרטית של המומלץ מטעם המערערת על פני חוות דעת המומלץ מטעם המשיב ששלל קיומו של קשר סיבתי כזה, ולקבוע ברמה מאוד מתקבלת על הדעת שאכן התקיים קשר כזה.

ביחס לקשר הסיבתי המשפטי, קבע ביהמ"ש שמדובר באירוע מיוחד בו קיימת הדיקות ועצימות של הקשר לפעילות צבאית מובהקת. בנסיבות אלה יש להכיר בקשר הסיבתי המשפטי בהתאם לפסיקת ביתה משפט העליון בתיק רע"א 4949/18 פלוני נ. קצין התגמולים [נבו] (ניתן ביום 12.05.20), וברע"א 7796/20 פלוני נ' קצין התגמולים [נבו] (ניתן ביום 25.04.2022) ופסק הדין האמור לעיל, בע"נ 57189-11-14, פלוני נ' קצין תגמולים [נבו].

סיכומם של דברים וקביעת ביהמ"ש: 

לאור האמור קבע ביהמ"ש שיש להכיר בזכויות המערערת כאלמנת המנוח שהינו חייל שנספה במערכה בהתאם לחוק משפחות חיילים שנספו במערכה (תגמולים ושיקום) תש"י-1950. כמו כן, המשיב חויב בהוצאות ושכ"ט עו"ד בסך כולל של 25,000 ₪.

מחפשים עורך דין בתחום משרד הביטחון? מחפש עורך דין מול אגף השיקום? התקשרו אלינו 1-700-702-755!

משרד עורכי דין מלכא ושות' מתעסק רבות בליווי בתחום משרד הביטחון, אגף השיקום, ביטוח לאומי, רשלנות רפואית, נזקי גוף, נזיקין ועוד…

הכותב היינו עורך דין בתחום הנזיקין ומשרד הביטחון בתביעות מול משרד הביטחון ממשרד עורכי דין מלכא ושות'.

* אין באמור במאמר זה בכדי להוות תחליף לייעוץ משפטי, אלא כמידע כללי בלבד.

עורך דין אגף השיקום / משרד הביטחון – מלכא ושות' משרד עורכי דין:

מלכא ושות' משרד עורכי דין משרד הביטחון | אגף שיקום

מלכא ושות' משרד עורכי דין עורך דין משרד הביטחון

מלכא ושות' משרד עורכי דין היינו אחד המשרדים המובילים בארץ בתחום המשפט הנזיקין / משרד הביטחון

משדרנו מעסיק את מיטב עורכי הדין המומלצים בנושא המשפט מול משרד הביטחון, ונותן שירות דיסקרטי ואמין לקהל הלקוחות קרי המיוצגים.

מחפשים עורך דין מול משרד הביטחון? פנו אלינו עוד היום!

למידע נוסף וייעוץ ללא התחייבות עם עורך דין משרד הביטחון ניתן לפנות אלינו דרך הטלפון: 1-700-702-755 או דרך טופס צור קשר.

למשרדנו סניף ראשי בחיפה ושלוחות בתל-אביב, חפצי-בה ושת"פ בעפולה אך נותן מענה וליווי משפטי ללקוחות מכל הארץ במגוון תחומי המשפט האזרחי וכן בענייני משרד הביטחון, אגף השיקום, ביטוח לאומי, רשלנות רפואית, נזקי גוף, נזיקין ועוד…

בכל אחד מהתחומים עורכי הדין שלנו נותנים ליווי משפטי צמוד לכל לקוח ולקוח.

אנו במשרד מלכא ושות' עורכי דין כאן לסייע לכם בדיסקרטיות ומקצועיות בזכות הניסיון שצברנו במהלך השנים.

מחפשים עורך דין משרד הביטחון? מלכא ושות' עורכי דין לשירותכם!

למידע נוסף פנה/י אלינו ללא כל התחייבות מצידך וקבל/י יעוץ משפטי ראשוני ללא התחייבות, אנו נשמח לעמוד לרשותך בכל שאלה.

לפרטים ומידע נוסף מאת עורכי דין לייצוג וליווי בתחום משרד הביטחון / אגף השיקום / הנזיקין / ביטוח לאומי ובנושאים נוספים הנכם מוזמנים ליצור קשר:

דרך הטופס , או התקשרו: 1-700-702-755.

5/5 - (28 הצבעות)