האם צוואה נשארת בתוקפה אף שהמצווה הורתה בע"פ בפני עדים על ביטולה?

 

ב- עמ"ש 24171-06-13 מ' ד' נ' עיזבון המנוחה ר' ד' ז"ל – דן בית המשפט המחוזי בחיפה בשבתו כבית משפט לערעורים אזרחיים בערעורו של המערער על פסק דינו של ביהמ"ש לענייני משפחה בחיפה אשר דחה את תביעת המערער להורות על ביטולה של צוואה שמצווה הורתה לפני עדים על ביטולה, אך לא השמידה את עותקיה, וקבע כי הצוואה לא בוטלה כדין.

המשיבים 2-5 אם ארבעת בניה של המנוחה שהלכה לעולמה ביום 14.04.04. המשיב 1 הוא עזבונה. המערער הוא בנה הנוסף של המנוחה.

המנוחה חתמה על מספר צוואות. הצוואה האחרונה ביום 28.01.04. בצוואה זו הורישה המנוחה את הרכוש שווה בשווה בין חמשת האחים. המשיבים מחזיקים בשני עותקים מקוריים של צוואה זו.

עורך הדין אשר ערך את הצוואה האחרונה מסר כי לאחר שעתיים  המנוחה הודיעה לו כי היא מתחרטת וברצונה לבטל את הצוואה. עורך הדין ושני העדים הגיעו לביתה לאחר מספר שעות, והיא חזרה בפניהם על רצונה לבטל את הצוואה. עורך הדין הנחה אותה להשמיד את כל העותקים של הצוואה אך היא לא מצאה אותם.

בידי המשיבים  נמצאו, כאמור, שני עותקים מקוריים של הצוואה.

המנוחה חתמה על צוואה קודמת ביום  19.12.03. בצוואה זו הורישה את הרכוש לבנה המערער.

המערער הגיש בקשה למתן צו קיום צוואה לצוואה הקודמת, ולאחר שניתן צו, הגישו המשיבים בקשה לביטולה, וביום 14.04.11 נתקבלה דרישתם והיא בוטלה.

עתה הגישו המשיבים בקשה לקיום צוואה, והמערער התנגד לה.

טענת המערער היתה כי המנוחה הביעה את רצונה המפורש לבטל את הצוואה מיום 28.01.04 ולפיכך יש לראות בצוואה מיום 19.12.03 כצוואתה האחרונה.

המשיבים טענו כי הצוואה האחרונה לא בוטלה כדין, וכי המנוחה התחרטה על ביטולה, לראיה- העותקים לא הושמדו.

בית המשפט המחוזי דחה את הערעור  וקבע:

עיקרון מנחה בענייני צוואות הוא כיבוד רצונות של המצווה – ע"א 719/97 אהרון נ' אהרוני, פ"ד נד(3) 469.

במקרה דנן, כאשר לא היה ביטול הצוואה בכתב וכאשר נמצאו עותקים שלה ברשות המנוחה, אין אפשרות לקבוע כי המנוחה גמרה בדעתה לבטל את הצוואה. נטל השכנוע שהצוואה בוטלה כדין היא על המבקש לבטלה.

עוד מוסיפה כב' השופטת כי אף אם היינו משתכנעים כי המנוחה רצתה בביטול הצוואה, לא ניתן להכריז על בטלותה כיוון שלא נתמלאו דרישת הכתב הקבועה בחוק להכיר בה כמבוטלת.

ביהמ"ש מוסיף כי בענייננו, היעדר הצהרה בכתב על ביטול הצוואה מכריע את הכף לקביעה עי הביטול, אפילו אם התקבלו טענותיו העובדתיות של המערער, אינו תקף.

נציין כי, טענתו של המערער לביטול הצוואה  מפאת "שכיב מרע" נדחתה על ידי ביהמ"ש.

הכותב הינו ממשרד מלכא ושות' עורכי דין המתעסק בדיני משפחה, גירושין, צוואות וירושות.

אין באמור במאמר זה בכדי להוות תחליף לייעוץ משפטי אלא כמידע כללי בלבד.

משרד עורכי דין מלכא ושות' – מי אנחנו?

בדיקת תביעות חוב טרם הכרזה על פשיטת רגל - עורך דין מלכא ושות'מחפשים עורך דין דיני משפחה ? פנו אלינו ואנו ב-משרד עורכי דין מלכא ושות' נדאג ללוות אתכם בתהליך הגירושין.

עורכי הדין ב-משרד עורכי הדין מלכא ושות' נותנים מענה במגוון רחב של תחומים, למשרדנו יש סניף ראשי בחיפה ושלוחה בתל אביב, אך אנו נותנים מענה וליווי משפטי ללקוחות מכל הארץ, מצפון ועד דרום.

ניתן למצוא ברחבי האתר עוד תחומים משפטיים רבים כמו: הוצאה לפועל, דיני עבודה,דיני משפחה ועוד רבים אחרים, בכל אחד מהתחומים עורכי הדין שלנו נותנים ליווי משפטי צמוד לכל לקוח ולקוח.

למידע נוסף פנה/י אלינו ללא כל התחייבות מצידך וקבל/י יעוץ משפטי ראשוני ללא התחייבות, אנו נשמח לעמוד לרשותך בכל שאלה.

לפרטים ומידע נוסף הנכם מוזמנים ליצור קשר דרך הטופס , או התקשרו: 1-700-702-755

אין למלכא משרד עורכי דין דירוג כעת.