איזון משאבים בין בני זוג שיתוף בחובות – לשון החוק
בתמ"ש 24636-11-10 ניצבה בפני ביהמ"ש לענייני משפחה בת"א שאלה מכרעת והיא "האם יש להורות על איזון משאבים בצורה שוויונית בין בני הזוג, או שמא, יש להחריג ממסת הנכסים שיש לאזנם, חובות, אשר לפי הטענה, נוצרו על ידי אחד מבני הזוג."
עובדות
התובע והנתבעת נישאו זל"ז כדמו"י ביום 12.02.06 וביום 12.04.07 נולד בנם יחידם. ביום 19.12.12 ניתן פס"ד בעניין מזונות האישה והקטין אשר ערעור עליו תלוי ועומד בביהמ"ש המחוזי בת"א.
הצדדים התגוררו יחד וקיימו משק בית משותף ממועד נישואיהם וכלה ביום 27.12.09, הוא המועד בו עזב האיש את הדירה המשותפת.
ביום 16.07.07 חתמו הצדדים על הסכם ממון, שעיקרו הפרדת רכוש קודם של הצדדים זולת דירה מסוימת שהייתה בבעלות האיש ואשר לגביה נקבע כי תחולק בין הצדדים בחלקים שווים. ביום 24.9.07 הסכם זה אושר וקיבל תוקף של פסק דין.
בכתב התביעה עותר האיש לאיזון משאבים בכלל זכויות וחובות הצדדים, כפי שהצטברו להם ו/או נוצרו במהלך החיים המשותפים ואף בדירת המגורים שהייתה בבעלותו ואשר הוסכם לגביה כי האישה תהא זכאית למחצית הזכויות בה.
עיקרי טענות האיש:
- יש לחלק את הדירה בין הצדדים החלקים שווים, לאחר ניכוי הוצאות מכירתה.
- הוצאות התא המשפחתי עלו על הכנסותיו, דבר אשר הוביל את הצדדים ליתרות חובה.
- ביקש לכלול בתחשיב איזון המשאבים בין היתר זכויות בביטוחי חיים וכד', חובות לרשויות המס והלוואות שנטלו הצדדים.
עיקרי טענות האישה:
- כלל לא ידעה על אודות החובות אליהם נקלע התובע, וכל זאת משום שהוא לקח על עצמו את פרנסת הבית..
- סייעה לאיש לקבל הלוואות ובהסדרת החובות לרשויות המס אך עם זאת, טוענת כי אינה שותפה להיווצרותם או ידעה אודות קיומם ותפיחתם.
- האיש שלט בחשבונות הבנק ולא אפשר לאישה לעשות דבר.
דיון
בית המשפט קיבל את תביעתו של התובע בין היתר מן הטעמים הבאים:
אין מניעה לגזור גזירה שווה מעקרונות מנחים בסוגיית חובות של תא משפחתי הכפוף להלכת השיתוף ולהחילם על תא משפחתי הכפוף, כבענייננו, לדיני איזון משאבים.
לגבי הלוואות שנלקחו על ידי שני הצדדים מאת מוסדות בנקאיים, קיימת חזקה כי חתימתו של אדם על מסמך מהווה אישור ועדות לכך שהבין את תוכנו ונתן הסכמתו לאמור בו.
ביהמ"ש מציין את ע"א 1967/90 גיברשטיין נ' גיברשטיין ואח' פ"ד מו 667 , פ"ד מו שם( , .)168-169
"בעקרון, מרגע שנוצרה חזקת השיתוף לגבי מכלול הנכסים, נטל ההוכחה בדבר אי הכללת חוב מסוים במסגרת החובות המשותפים הוא על הטוען להוצאת החוב מן המסגרת. מידת ההוכחה הדרושה היא של 'נטית מאז הסתברויות'. "
ועוד מציין כב' השופט בפ"ד את דבריו של כב' השופט צ' ברנזון בע"א 446/69 לוי נ' גלדברג, פ"ד כד (1) 820,813
"… הצדק דורש והדעה נותנת שבן זוג אחד אינו יכול ואינו צריך להיות רק הנהנה מהשותפות עם בן הזוג השני בנכסי המשפחה, בלי לשאת גם בעול החובות שנעשו בייצור או ברכישת הנכסים או בהוצאות השוטפות של המשפחה"
בין היתר מציין כב' השופט כי:
"באתי לכלל מסקנה כי המקרה שלפני אינו מגלה נסיבות מיוחדות המצדיקות סטייה מן הכלל וקביעה כי איזון משאבים לא ייעשה בדרך של חלוקה מחצה על מחצה בין בני הזוג, וזאת – להזכיר – אף אם לא היה נחתם בניהם הסכם, קו"ח כאשר הסכם נחתם, אושר וקיבל תוקף של פס"ד"
הכותב הינו ממשרד מלכא ושות' עורכי דין המתעסק בדיני משפחה, גירושין, צוואות וירושות.
* אין באמור במאמר זה בכדי להוות תחליף לייעוץ משפטי , אלא כמידע כללי בלבד.
משרד עורכי דין מלכא ושות' – מי אנחנו?
מחפשים עורך דין דיני משפחה ? פנו אלינו ואנו ב-משרד עורכי דין מלכא ושות' נדאג ללוות אתכם באיזון משאבים בין בני זוג שיתוף בחובות.
עורכי הדין ב-משרד עורכי הדין מלכא ושות' נותנים מענה במגוון רחב של תחומים, למשרדנו יש סניף ראשי בחיפה ושלוחה בתל אביב, אך אנו נותנים מענה וליווי משפטי ללקוחות מכל הארץ, מצפון ועד דרום.
ניתן למצוא ברחבי האתר עוד תחומים משפטיים רבים כמו: הוצאה לפועל, דיני עבודה,דיני משפחה ועוד רבים אחרים, בכל אחד מהתחומים עורכי הדין שלנו נותנים ליווי משפטי צמוד לכל לקוח ולקוח.
למידע נוסף פנה/י אלינו ללא כל התחייבות מצידך וקבל/י יעוץ משפטי ראשוני ללא התחייבות, אנו נשמח לעמוד לרשותך בכל שאלה.
לפרטים ומידע נוסף הנכם מוזמנים ליצור קשר דרך הטופס , או התקשרו: 1-700-702-755